Peptydy stają się coraz to ważniejszymi jednostkami biologicznymi.

Peptydy wpływające na aktywność komórek – znane jako biopeptydy – są istotnym przedmiotem badań w dziedzinie proteomiki. Biopeptydy mają wpływ na metabolizm albo sposób trawienia pokarmu przez organizm, podczas gdy inne mają właściwości, które są bardzo przydatne w kosmetykach. Ich udział w sferze żywności i medycyny, rośnie i na pewno będzie wzrastać, gdy badacze będą poszerzać odkrycia, w jaki sposób najlepiej je badać, izolować i wytwarzać, a w następnej kolejności sprzedawać w sklepie peptydy.

 

Pomimo swych niedużych wymiarów – a przeważnie z ich powodu – peptydy są coraz to ważniejszymi jednostkami biologicznymi zdolnymi do leczenia chorób, zmniejszania stanu zapalnego, zabijania drobnoustrojów, zwiększania wartości odżywczych żywności oraz odwracania procesów starzenia. Ze względu na małe rozmiary i brak zorganizowanej struktury, sklep peptydy posiadają możliwość przechodzenia przez przestrzenie, w jakich nie zdołają się zmieścić większe od nich białka – mogą przenikać przez ludzką skórę, przez ściany jelit, a w niektórych przypadkach nawet błony otaczające komórki. Mogą szybko znaleźć się w krwioobiegu, aby trafić do punktu, w którym są akurat potrzebne.

 

Przy tym peptydy o krótkich łańcuchach są tańsze a także prostsze jeśli chodzi o produkcję w porównaniu ze skomplikowanymi, większymi białkami. Dla inżynierów żywności, producentów kosmetyków, leków jest to jedna z najatrakcyjniejszych cech, jaka będzie mieć finansowy ślad w działalności korporacji z szyldem „peptydy sklep”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *